f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit, sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore magia aliqi.

Image Alt

Over ons

Historisch

KAIOS ASBL is een jonge vzw die in 2019 werd opgericht in de gemeente Sint-Gillis, een van de meest diverse gemeenten van de stad Brussel op het gebied van cultuur en bevolking. De vzw is opgericht door permanente leden die meer dan 15 jaar ervaring hebben in sociale actie waarbij capaciteitsopbouw wordt gebruikt als hefboom voor bewustwording en sociaaleconomische ontwikkeling. De etymologie van het woord KAIOS komt van de DAMARA-taal, een taal die wordt gesproken in Namibië (Zuid-Afrika) en die ``DANK U`` betekent. Het is in de uitwisseling, de waardering en de dankbaarheid van de mens dat KAIOS zijn waarden baseert om zijn missies van empowerment van de begunstigden met weinig kansen te versterken.
We gebruiken niet-formeel onderwijs als leermethode in onze projecten om het traditionele onderwijssysteem aan te vullen, maar ook om de inclusie te bevorderen van mensen die uitgesloten zijn van formeel onderwijs.
Niet-formeel of levenslang leren is een leerproces dat een pad biedt waar deelnemers hun comfortzones verlaten om een kritische geest en een meervoudige kijk op onze samenleving maar ook op hun omgeving te ontwikkelen. Een ontwikkeling die een collectieve, bottom-up en inclusieve deelname van de begunstigden vereist, waarbij we per project, per actie opleiden, terwijl we hen confronteren met hun realiteit. Ons publiek is een volwassen publiek tussen de 18 en 45 jaar.

Visie

Maak van collectieve sociaal-culturele animatie een emanciperend en verenigend instrument voor burgers om burgerparticipatie te ondersteunen en zo de status van ‘subjecten-subjecten’ te transformeren in ‘subjecten-actoren’.
Deze transitie moet een permanente dynamiek zijn tussen de emancipatie, het bewustzijn en het handelen van individuen, vooral dankzij hun levenservaringen op sociaal, politiek en cultureel vlak. Onze visie is ook om te streven naar een eerlijkere samenleving door het verlangen te inspireren om samen te creëren en samen te handelen door actie, door collectieve en bottom-up ontwikkelingsprojecten. Projecten die sociale kwesties aanpakken die nauw verbonden zijn met de realiteit van de deelnemers.

Echter :

 Ons milieu wordt bedreigd door onze levensstijl die gebaseerd is op overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien worden de gevolgen van de klimaatverandering steeds groter en worden vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen zwakker,

 De complexiteit van identiteit en sociaal-economische omgevingen hebben individuen en nieuwkomers ertoe aangezet stereotypen te ontstaan, wat het terugtrekken in zichzelf aanmoedigt en zo de angst voor anderen bevordert ,

 De samenleving blijft zich op een selectieve en competitieve manier ontwikkelen in machtsverhoudingen die altijd een relatie genereren en in stand houden: “gedomineerd en dominant”. Helaas zal dit altijd ten koste gaan van de meest achtergestelde bevolkingsgroepen en in het voordeel van de meest elite.

Het is daarom noodzakelijk om een visie te ondersteunen die dynamisch op één lijn ligt: EMANCIPATIE-GEWETEN-ACT

Opdracht

KAIOS gebruikt sociaal-culturele animatie in een logica van permanente educatie om verantwoordelijkheid en burgerlijke autonomie onder jonge volwassenen en volwassenen te bevorderen, zowel op sociaal vlak (leren samenleven) als cultureel (decodering en expressie van de samenleving). In onze missies zijn sociale relaties tussen individuen niet langer gebaseerd op economisch kapitaal, maar eerder op CULTUREEL kapitaal.
KAIOS maakt het ook mogelijk om te leren door middel van projectactie om bevraging, deconstructie, participatie, emancipatie, confrontatie en transformatie van begunstigden te bevorderen, zodat ze individueel kunnen handelen (waardoor de deelnemer een “ACTOR” wordt). Dit voortdurende proces stelt individuen en groepen in staat de kracht van onderwerping om te zetten in de kracht van collectieve actie.

Naast onze missie en via onze projecten is KAIOS ook:

 Strijd tegen vooroordelen en sociale discriminatie door de educatieve hulpmiddelen aan te bieden die nodig zijn om hun identiteit te versterken en op een kritische, verantwoordelijke, actieve en ondersteunende manier naar de toekomst te kijken,

 Bevorder de burgerzin voor een betere maatschappelijke participatie in een snel globaliserende wereld,

 Bewustwording vergroten over ons milieu, dat wordt bedreigd als gevolg van onze manier van leven, gebaseerd op overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen en de productie van ongesorteerd afval ,

 Ondersteun niet-formeel onderwijs als een inclusieve en participatieve leermethodologie.

Waarden

Verschillende waarden ondersteunen de missies en waarden van KAIOS. Ze maken het met name mogelijk om onze doelstellingen en ons werk met de minst begunstigde bevolkingsgroepen te versterken met respect voor hun culturele en sociaaleconomische omgeving. Geïnspireerd door de levenservaring van de oprichters, pleit KAIOS voor openheid voor diversiteit, voor de rijkdom en het potentieel van anderen. Een opening die gepaard gaat met verschillende partners in zowel het noorden als het zuiden.

Geslacht

We integreren gendergelijkheid binnen onze organisatie via het vaste team en incidentele vrijwilligers, maar ook in het ontwerp en de uitvoering van projecten. We willen gendergerelateerde barrières wegnemen om jonge volwassenen in staat te stellen de onderliggende oorzaken van discriminatie op grond van geslacht te minimaliseren.

Bewust van de omgeving

We integreren de omgeving in onze organisatie, het ontwerp en de uitvoering van de projecten die we ontwikkelen. Voor een meer duurzame visie hebben we ook een centrum “gezonde en duurzame voeding” ontwikkeld dat pleit voor “zero waste”. We zijn toegewijd aan het beperken van de negatieve impact die we hebben op het milieu door onze acties.

Betrokkenheid / Vrijwilligerswerk

KAIOS is ontstaan uit een project van solidariteitsverbintenis tussen de stichtende leden die altijd op vrijwillige basis betrokken zijn geweest bij actie en steun voor elkaar.

Participatie en Inclusie

Samen met andere leden van de vereniging behalen we positieve resultaten, door oplossingen aan te reiken en door te focussen op de veerkracht van de begunstigden en die van de sociale partners als hefboom voor ontwikkeling in plaats van te focussen op de tegenslag waarmee ze worden geconfronteerd. Elk lid wordt geïntegreerd in de verschillende fasen van een project op basis van hun mate van betrokkenheid bij een rol.